Vaccinuri sau imunitate naturala?

Doua tabere s-au format printre parinti, de-a lungul timpului: in timp ce unii sustin ca vaccinurile copilariei sunt necesare, altii spun ca este de preferat imunitatea naturala a corpului. Care dintre acestea doua este cea mai buna si de ce recomandari trebuie sa tina cont parintii, vom afla in randurile care urmeaza.

A vaccina sau a nu vaccina..?

 

Vaccinurile sunt, in mod sigur, mai slabe decat daca s-ar forma o imunitate naturala a corpului, la o infectie. Totusi, bolile au, intotdeauna, urmari – multe dintre ele nu foarte placute.

 

In timp ce o banala raceala vine si trece, in mod normal, ea poate crea si complicatii, precum pneumonia sau alte infectii grave ale aparatului respirator. La fel se intampla si in cazul varicelei. Poliomelita, boala rar intalnita acum, datorita vaccinurilor, are o sansa ridicata sa se transforme in paralizie. Complicatia oreionului este o surditate completa, in timp ce cu virusul hepatitei trebuie sa traiesti o viata intreaga, bazata pe regim si avand, in permanenta, grija de oboseala corpului.

 

Asadar, refuzul de administra vaccinuri copilului trebuie luat in deplina cunostinta de cauza asupra riscurilor la care acesta este supus. Medicina este o stiinta complexa, iar pentru crearea unui vaccin au contribuit multe minti stralucite ale domeniului, asadar nimeni nu ar recomanda ceva ce poate face rau.

 

Mituri si adevaruri despre vaccinuri

 

1. Vaccinurile nu prezinta siguranta
Fals! Vaccinurile sunt sigure, atat timp cat se respecta conditiile de comercializare si administrare. Asta inseamna ca ele trebuie sa primeasca acordul institutiilor autorizate si sa prezinte efecte adverse minore si temporare.

 

2. Efectele adverse ale vaccinurilor se vad dupa multi ani.
Fals! Un vaccin ce a primit aprobarea de a fi administrat nu are efecte decat pe termen scurt si, acesta este, de fiecare data, mult mai putin grav decat cel provocat de boala.

 

3. Vaccinurile nu functioneaza.
Fals! Daca vaccinurile nu ar fi eficiente, atunci nu le-ar mai recomanda nici un medic, oameni mult mai buni experti in aceasta stiinta decat noi, ceilalti.

4. Vaccinurile nu mai sunt necesare.
Fals si adevarat! Exista unele boli care au disparut, ca de exemplu rujeola, datorita vaccinurilor, insa, daca nu se continua vaccinarea, ele pot reaparea oricand.

 

5. Chiar daca te vaccinezi, tot te imbolnavesti.
Fals si adevarat! Sistemul imunitar este foarte complex si, de aceea, un vaccin nu poate fi eficient 100%. Totusi, statisticile au aratat ca majoritatea celor care s-au imbolnavit nu au fost vaccinati.

 

Ce vaccinuri se recomanda pentru copii?

 

Exista mai multe tipuri de vaccinuri:

 

– Vaccinuri din programul national de imunizare:

Hepatita B – primele 24 de ore
Tuberculoza – 2-7 zile
Ifterie- tuse convulsiva- tetanos- haemophilus influenzae tip B- poliomielita – 2 luni si 4 luni
Rubeola- rujeola- oreion – 12 luni si 7 ani
Poliomelita – 9 ani
Virus papilloma uman – cancer de col uterin (HPV) – 12 ani
Difterie-tetanos – 14 ani

 

Vaccinuri optionale din programul national de imunizare:

Varicela – 9 luni si 13 luni
Hep A + Hep B – dupa 16 ani, daca nu a fost administrat pana la aceasta varsta

 

Bolile care pot fi prevenite cu ajutorul vaccinurilor sunt: Difteria, Tuberculoza, Tusea convulsiva, Poliomielita, Tetanosul, Bolile cauzate de Haemophilus influenzae tip B (Hib), Hepatita A, Hepatita B, Meningita pneumococica, Gastroenterita cu rotavirus, Pneumonia pneumococica, Septicemia, Rujeola, Otita medie, Oreionul, Rubeola, Cancerul de col uterin, Varicela, Febra tifoida si Gripa sezoniera.

 

Daca doriti sa va vaccinati copilul, adresati-va, intai, medicului de familie, pentru sfaturi si indrumari.

VN:F [1.9.22_1171]
Votează acest articol!
Rating: 3.8/5 (4 votes cast)
Vaccinuri sau imunitate naturala?, 3.8 out of 5 based on 4 ratings

Comentarii

comments

One Comment
  1. Pingback: Blog Pentru Copii | Ce trebuie sa facem pentru a ne mentine copiii mereu sanatosi?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *