Strategii pentru discutii tensionate

Mai putin de jumatate dintre adolescentii de 15 ani descriu comunicarea din propria familie drept una pozitiva si numai 22% dintre adulti afirma acest lucru. Ce ar raspunde copiii tai la o astfel de intrebare?

Majoritatea copiilor, odata ajunsi la varsta adolescentei, spun ca exista lucruri despre care nu pot dicuta cu parintii lor, fie pentru ca acestia din urma nu ar asculta, fie pentru ca nu ar intelege, fie pentru ca ar avea o reactie prea puternica. Ca si parinti, acest fapt se transforma in pierdere, deoarece, de acum incolo, singura metoda prin care mai putem avea acces la ceea ce se intampla in viata copilului nostru, si la o influenta pozitiva asupra lui, este comunicarea.

Nu o transforma in ceva personal

Adolescentul tranteste usa de la camera sa. Copilul de 10 ani spune „Niciodata nu ma intelegi”. Fiica, abia ajunsa la pubertate, striga „Va urasc!”. Ce este important sa va amintiti? „Nu trebuie sa o iau personal”. Aceasta afirmatie nu este, in primul rand, despre tine, este despre ei. Prin astfel de afirmatii, copilul isi exprima sentimentele proprii, trage un semnal de alarma asupra unei nereguli din cadrul familiei si din perceptia lor asupra acesteia.

Adu-ti aminte ca il iubesti neconditionat

Nu pedepsim persoanele iubite si nici nu ne enervam pe ele, atunci cand simtim asta. Atunci cand exista empatie, discutiile sunt calme si orientate spre celalalt, mai mult decat spre noi insine. Asaar, atunci cand o discutie cu adolescentul tinde sa degenereze, readu-ti aminte ca il iubesti, neconditionat, si ca nu este vina lui ca nu intelege, ci vina ta ca nu stii sa-i explici pe intelesul sau.

Deschide discutiile avand o atitudine calma

Daca simti ca una dintre actiunile pe care copilul tau le-a facut te enerveaza, ia o pauza, inainte sa incepi o discutie cu el. Amana pentru a doua zi, fa ceva care te relaxeaza sau pur si simplu repeta-ti in minte ca greseala lui nu este rea intentie, ci nestiinta. Incepand o discutie dintr-o pozitie calma, relaxata, sansele ca ea sa degenereze intr-una tensionata sunt foarte mici. Dimpotriva, insa, daca adopti o atitudine nervoasa, singura pozitie pe care o va putea lua el va fi una de aparare sau de atac, pentru a te contracara.

Respect, egalitate, paternitate

Astepti ca, atunci cand discuti cu fiul sau fiica ta, acesta sa manifeste respect fata de tine. Totusi, nu poti cere ceva fara sa oferi, si tu, acelasi lucru. Copilul, desi inca nu are suficiente cunostinte, este, totusi, un egal si nu un inferior, iar lipsa sa de experienta nu trebuie considerata un handicap.

Tine minte, ca tu – parintele – esti cel care detine suficienta experienta de viata incat sa poata simti si realiza cand o discutie aluneca pe o panta periculoasa. De aceea, este datoria ta sa iti mentii ratiunea, asa cum a copilului este sa reactioneze conform varstei sale, si anume emotional.

VN:F [1.9.22_1171]
Votează acest articol!
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Strategii pentru discutii tensionate, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Comentarii

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *