Suna clopotelul! Incepe lectia de muzica

Imi aduc aminte cu placere cat entuziasm si dorinta de nou am manifestat in primii ani de profesorat in invatamantul de masa. Am studiat programa specifica orelor de educatie muzicala, apoi am decis ca o voi parcurge intr-un mod personal, cat mai aproape de sufletul si nevoilor elevilor mei.

partitura-muzicala

Cu siguranta, multi dintre dumneavostra va aduceti aminte cum era privita aceasta materie in perioada comunista. Studiam orarul, iar in dreptul orei de muzica exista intotdeauna un semn de intrebare: oare astazi facem sau nu? De cele mai multe ori ea era inlocuita cu matematica, scriere sau orice alta materie la care nu ne-am terminat sarcina de lucru.

Imi aduc aminte ca eram revoltata de decizia invatatoarei de a omite activitatile pe care noi le consideram recreative. Lipsa de educatie in domeniul artelor, pe care regimul comunist o incuraja pentru ca ele ofereau alta  deschidere si perceptie asupra vietii, i-a privat pe multi dintre noi de frumos, de imaginatie. Am fost invatati ca ora de muzica si nu numai, aici referindu-ma si la orele de educatie fizica, de pictura, de lucru manual, poate fi omisa cu usurinta din programul nostru saptamanal. Mentalitatea oamenilor am speranta ca s-a schimbat o data cu trecerea timpului si ca am inteles importanta desfasurarii acestor activitati pentru copiii nostri. Semnalele pe care parintii le dau sunt incurajatoare. Ii orientam pe micutii nostri cat mai mult spre activitatile fizice, ii incurajam sa-si manifeste prin arta imaginatia, creativitatea.

Revin insa la ora de muzica desfasurata la scoala, alaturi de celelalte materii si felul in care ea este privita atat de parinti cat si de copii. Indemn parintii din jurul meu sa mearga la Opera, la Filarmonica, oriunde pot viziona un spectacol de calitate. Raspunsul acestora este: "Nu merg, pentru ca nu-mi place". Actiunile parintilor sunt reprezentative pentru copii. Ei imprumuta din obiceiurile lor. Acest "nu-mi place" este izvorat din necunoasere, din lipsa de educatie muzicala. Scoala trebuie sa vina in intampinarea acestor neajunsuri printr-o programa cat mai aproape de nivelul de intelegere al copiilor. Invatam note muzicale, durate, genuri, chiar informatii legate de viata si activitatea compozitorilor, insa auditia, care este cea mai importanta dintre toate, este lasata de cele mai multe ori pe un loc secund sau este folosita ca metoda didactica abia in clasa a VIII-a cand in acceptiunea mea este tardiv.

Va informez ca Opera din Brasov desfasoara spectacole speciale pentru copii, cat mai apropiate de nivelul lor de perceptie, in diferite zile ale saptamanii. Mergeti alaturi de copiii dumneavostra la aceste spectacole, cultivati-le gustul pentru muzica buna. Veti observa ca perceptia lor asupra muzicii de calitate va fi mult mai accentuata. Am constatat cu placere ca in invatamantul prescolar particular activitatea muzicala este privita intr-un alt mod decat am fost obisnuiti. Am asistat la o lectie deschisa de educatie muzicala la o astfel de gradinita si am plecat extrem de incantata, plina de speranta ca lucrurile pot sta si altfel. Acei copii recunosteau instrumentele muzicale din auditiile propuse. Recunosteau piese muzicale din repertoriul muzicii clasice. Pe fetele lor se citea bucuria si linistea cand le audiau, iar manutele lor gesticulau in aer actiunile pe care instrumentele muzicale isi inchipuiau ca le fac. Auditiile muzicale ii ajuta la dezvoltarea auzului fin in general, benefic in urmatoarea etapa educationala, cea a scrisului si cititului.

Speranta mea este ca educatorii copiilor dumneavoastra au, la randul lor, deschidere pentru o abordare diferita a orelor de educatie muzicala, inca din etapa prescolara.

VN:F [1.9.22_1171]
Votează acest articol!
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Suna clopotelul! Incepe lectia de muzica, 5.0 out of 5 based on 2 ratings
Monica

Despre Monica Ciocălău

Absolventă de Conservator, actualmente profesor de canto muzică ușoară la Școala Populară de Arte din Brașov, Monica se ocupă de partea ”muzicală” a blogului pentru copii. Va încerca să ne convingă despre importanța muzicii în dezvoltarea și educarea copilului, de la cea mai fragedă vârstă până la maturitate. Monica preda lectii de canto in Brasov pentru copii si adulti.

Comentarii

comments

2 Comments
  1. Mi-a placut mult articolul dumneavoastra! Sunt de acord cu ceea ce spuneti! Insa, consider ca este nevoie ca inclusiv la ciclul primar lectiile de muzica sa fie tinute de profesori special pregatiti in acest domeniu, pentru ca obiectivele sa fie atinse iar educatia muzicala sa fie cu adevarat una de calitate. Asa se elimina si "riscul" ca ora de muzica sa devina ora de matematica, scriere etc., caci din pacate acest lucru se intampla si acum – poate in mai mica masura decat "pe vremea noastra", dar tot se intampla.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  2. Pingback: Blog Pentru Copii | Mitul învățării: de ce nu-i voi spune niciodată copilului meu că e deștept

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *