Exercitii logopedice pentru copii

Cand eram eu mica, bunica imi dadea sa beau apa din clopotel, pentru ca nu reuseam sa vorbesc. Am tot baut, de multe ori, iar singurul efect a fost o foarte buna hidratare, si nicidecum vreun cuvant…

Acum, avand anumite cunostinte, insa, imi dau seama ca ce mi-ar fi trebuit mie ar fi fost un logoped si nu superstitii pline de microbi. De aceea, in articolul de astazi as vrea sa va prezint cateva dintre exercitiile logopedice care ajuta nu doar la corectarea unor defecte ale vorbirii, dar si la o mai buna dictie.

Rica nu stia sa zica…

Versurile care contin aliteratii nu sunt doar amuzante pentru cei mici, dar ii si ajuta, dupa cateva repetari, sa spuna literele intr-un mod corect. Astfel, puteti sa incercati sa ii invatati cateva dintre urmatoarele poezioare, in functie de litera la care intampina dificultati:

Sunetul Z

1. „Uite luna sus pe case /Suie scarile de raze /Si presara zahar tos /De lumina, dulce jos”
2. „Pisicuta pis, pis, pis,/ Te-am visat azinoapte -n vis / Te spalam, te pieptanam / Funda rosie iti puneam. / Insa tu te-ai suparat / Si pe maini m-ai zgariat”

Sunetul S

1. „Luna blanda si sfioasa / Rasare de dupa o casa / E palida si frumoasa./ Spune povestea c-ar fi o craiasa/ Tacuta si misterioasa”
2. „Miau, miau, miau, / Pe inserat / Pisoii au adormit. / Iar mamica lor pisica / La fereastra sta si coase / Hainute noi si frumoase”

Sunetele Ce, Ci

1. ”In gradina e Lucica / Zi de zi cu galetica / Cu grebla si lopatica / Ingrijeste floricica.”
2. „Vezi ce are pisicel / Are ceai de musetel / Si friptura de purcel / Invelita-n servetel”

Sunetele M, N, G, R

1. „Ma-ma-ma/ Este mama mea / Na-na-na/ Papusica mea / Piu-piu-piu/ Puisoru-i viu/ Ga-ga-ga/ Gasculita mea/ Mac-mac-mac/ Rata e pe lac/ Fas-fas-fas/ Mergem prin tufis/ Vai-vai-vai/ Pe coda-o calcai”
2. „Rica nu stia sa zica/Rau, Ratusca, ramurica”

Problematicele F si Ş

Jocurile dedicate copiilor care ajuta la corectarea pronuntiei sunetelor f si ş sunt cele care implica suflatul, pronuntand litera „f” sau „ş”. Un exemplu in acest sens este cel in care copilul trebuie sa miste o minge de ping pong sufland, in timp ce pronunta una dintre cele doua litere.

Cuvintele care implica sunetul problematic, aflat langa o consoana sau o vocala, sunt, de asemeni, de foarte mare ajutor. Puteti pune copilului diferite intrebari, care necesita un raspuns de acest tip sau il puteti ruga sa repete dupa dumneavoastra unele cuvinte. De exemplu, pentru repararea pronuntiei lui „r” , cuvintele de ajutor pot fi: prastie, prieten, tren, trop, briceag, etc. Marind ritmul de pronuntie si scazandu-l, alternativ, se pot obtine rezultate foarte bune, intr-un timp foarte scurt.

Daca, totusi, problemele persista, recomandarea mea este sa va indreptati spre ajutorul unui logoped, deoarece acesta detine tehnici si instrumente ce pot repara aproape orice problema de vorbire la copii, daca aceasta se afla in aria sa de exp

VN:F [1.9.22_1171]
Votează acest articol!
Rating: 4.3/5 (26 votes cast)
Exercitii logopedice pentru copii, 4.3 out of 5 based on 26 ratings

Comentarii

comments

One Comment
  1. Pingback: Balbaiala la copii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *