Denigrarea altor persoane in fata unui copil, pedepsita prin lege

Sindromul alienarii parintesti, in dictionar, denigrarea unui parinte de catre celalalt parinte in fata copilului, in faptele comune – este un fenomen des intalnit in familiile aflate la un pas de divort. Ce rareori se stie, insa, este ca acesta este pedepsit prin lege, din vara acestui an.

Abuzul alienator, un factor neglijat, pana acum

Abuzul alienator este termenul folosit pentru situatia cand un parinte ii interzice copilului accesul la persoanele, animalele sau lucrurile de care acesta este atasat si care semnifica ceva important in viata acestuia. In aceste cazuri, abuzatorul – parintele, incearca sa taie accesul sau legaturile emotionale ale copilului, din scopuri proprii si egoiste.

Aceasta situatie este des intalnita in divorturile parintilor, dar si in alte tipuri de legaturi familiale tensionate si, de cele mai multe ori, ele lasa urmari tragice asupra psihicului celui mic. De aceea, incepand cu data de 30 mai 2012, Curtea Constitutionala s-a decis sa pedepseasca aceste acte si sa sprijine dreptul copilului in ceea ce priveste viata sa emotionala, alaturi de persoanele, fiintele si obiectele dragi. Tot atunci s-a recunoscut si definitia Sindromului Stockholm, prin definitia data de catre lege in 2003, ce este, de asemeni, pedepsit. Acesta defineste comportamentul unei victime, ce incepe sa simpatizeze cu abuzatorul sau, dupa o perioada de timp – simptom ce apare in conditii de stres emotional foarte mare, in acest caz rolul victimei fiind jucat de catre cel mic.

Jignirea celorlalte persoane, in fata copilului, pedepsita si ea

Un caz special de abuz alienator este cel in care unul dintre parintii copilului il insulta si denigreaza pe cel de-al doilea parinte (sau o a treia persoana), in fata celui mic. Aceasta situatie este de o reala importanta, deoarece nu putine sunt cazurile cand un copil este obligat sa asiste de catre parintele lui la un astfel de moment. Din fericire, insa, acest lucru nu mai este permis, abuzatorul fiind aspru pedepsit de lege.

Asa cum legea o spune, denigrarea cuprinde actiuni de tipul jignirilor, insultelor, calomniilor, discreditarilor sau defaimarilor. Astfel, o simpla cearta cu o alta persoana, in fata unui minor, se poate lasa, acum, cu plata unei sume de pana la 5.000 lei!

In cadrul acestei legi, care urmareste combaterea violentei in familie, au fost incluse si alte fapte legate de acest aspect, printre care unele destul de des intalnite in societatea si familia romaneasca. Astfel, in imaginea de mai jos puteti vedea toate formele si actele de violenta pedepsite de catre lege:

 

VN:F [1.9.22_1171]
Votează acest articol!
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Denigrarea altor persoane in fata unui copil, pedepsita prin lege, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Comentarii

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *