Care este varsta potrivita pentru a incepe studiul pianului?

Este o intrebare care ii framanta pe parintii dornici de a le oferi copiilor dumnealor o educatie adecvata.

First piano lesson

Momentele recreative precum inotul, schiul, tenisul, sahul, dansul, muzica vin in completarea procesului instructiv-educativ si contribuie la dezvoltarea aptitudinilor copiilor intr-un mod organizat si rational.

Studierea pianului, ca instrument aceesibil inca de la o varsta frageda, aduce numai beneficii in procesul de invatare. Copilul invata sa fie rabdator. Pozitia la pian il disciplineaza si il invata ca doar prin studiu, prin repetitie, ajungem la rezultatele dorite, asadar el invata sa fie perseverent. Isi dezvolta motricitatea si atentia distributiva. Se dezvolta muschii mici ai mainii, astfel degetelele devin sigure in miscarile lor, lucru care le va fi de folos la scoala, la orele de scriere si de abilitati practice. Deasemenea, atentia distributiva se perfectioneaza prin studiul simultan al celor doua maini nevoite sa se coordoneze in functie de partitura studiata. Urechea muzicala devine fina, iar micutul mult mai receptiv la muzica buna.

V-am enumerat cateva dintre beneficiile studierii pianului, insa care este varsta potrivita pentru a incepe cursurile de pian?

La 6 ani copilul este capabil sa-si mentina treaza atentia in fata pianului intre 25-35 minute, altii reusesc acest lucru chiar mai devreme, in jurul varstei de 4 ani si jumatate – 5 ani.

Copiii manifesta o fascinatie deosebita pentru acest instrument. Simpla apasare a clapelor ii incanta peste masura,simtindu-se minunati in postura de "compozitori". Cu toate acestea, in momentul in care orele de pian incep, toate atributele enumerate mai sus se formeaza si dezvolta in ritmul propriu fiecarui copil.

Sa nu uitam ca numai prin studiu vom obtine rezultatele dorite. Asadar,dragi parinti, nu alegeti studiul unui instument muzical la intamplare, doar pentru ca este la moda. Fiti constienti ca este un lucru care cere seriozitate si din partea copilului si din partea dumneavostra, care trebuie sa-l sustineti!

VN:F [1.9.22_1171]
Votează acest articol!
Rating: 3.7/5 (3 votes cast)
Care este varsta potrivita pentru a incepe studiul pianului?, 3.7 out of 5 based on 3 ratings
Monica

Despre Monica Ciocălău

Absolventă de Conservator, actualmente profesor de canto muzică ușoară la Școala Populară de Arte din Brașov, Monica se ocupă de partea ”muzicală” a blogului pentru copii. Va încerca să ne convingă despre importanța muzicii în dezvoltarea și educarea copilului, de la cea mai fragedă vârstă până la maturitate. Monica preda lectii de canto in Brasov pentru copii si adulti.

Comentarii

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *