Mai mult somn pentru copii

Stim deja, intuitiv, ca somnul este benefic pentru copii insa stim si prin ce? Un nou studiu arunca o lumina mai buna asupra necesitatii copiilor de a avea mai multe ore dormite si asupra cum pot obtine rezultate mai bune la scoala!

Un studiu nou, publicat saptamana aceasta in revista „Pediatrics”, arata ca acei copii care nu au suficient somn au un control mai scazut al emotiilor si se concentreaza mult mai greu la scoala.

 

Fundatia Nationala a Somnului din America recomanda copiilor aflati la o varsta intre 5 si 12 ani, aproximativ 10 ore de somn pe noapte. Un alt studiu, facut de catre Centrul pentru Controlul Bolilor si Preventie arata ca mai mult de 41 de milioane de americani dorm mai putin de 6 ore pe noapte, si ca acest obicei prost este o urmare a copilariei.

 

Reut Greber este psiholog si cercetator sef in acest nou studiu. Pentru a realiza cercetarea, acesta a plusat sau scazut cate o ora din totalul obisnuit al somnului unor copii intre 7 si 11 ani. Acestia au observat copiii timp de 5 nopti. Scopul a fost de a vedea micile schimbari produse in comportamentul copiilor de lipsa unei ore de somn.

 

„Nici unul nu a devenit un geniu si nici unul nu a luat-o razna”, a spus ea. „Insa cercetarea arata ca, la copii, schimbarile mici pot face diferente mari, iar aceasta este o observatie plina de insemnatate.

 

Dormitul la scoala

 

In acelasi studiu, s-a aratat ca acei elevi care nu dorm atat cat au nevoie, devin artagosi, frustrati si distrati.

 

Inainte de inceperea studiului, elevii au fost rugati sa doarma exact atat cat obisnuiesc in mod normal. Profesorii lor au fost rugati sa noteze rezultatele copiilor in ceea ce priveste capacitatea lor de gandire, sensibilitatea si raspunsurile emotionale. Dupa 5 nopti in care copiii nu au avut parte de durata obisnuita de somn, profesorii au fost rugati sa ii noteze din nou.. in comparatie cu scorurile originale, acei copii care au dormit cu o ora mai putin decat obisnuiau au avut un comporament mai agravant decat cei care au dormit cu o ora in plus. Cei care au dormit mai putin au devenit rigizi, artagosi, frustrati si s-au putut concentra mult mai greu. Cei care au dormit mai mult, insa, au aratat imbunatatiri ale acestor capacitati.

 

„Un film in plus sau un joc in minus jucat inainte de a merge la culcare pot face diferenta in felul in care copiii se concentreaza si lucreaza la scoala, alaturi de profesori si colegi”, spune Gruber. „Atunci cand acestia devin usor irascibili si frustrati, deoarece corpurile si creierul le sunt obosite, ei nu pot invata prea multe.”

 

Si mai multe despre somnul copiilor

 

Intr-un alt studiu, Gruber si echipa sa au observat copii aflati la diferite stadii ale deficitului de atentie (ADHD) si a hiperactivitatii. In acest studiu, parintii copiilor au fost rugati sa ii trimita la culcare cu o ora mai devreme decat o faceau in mod normal. Copiii au completat teste de atentie atat inainte cat si dupa schimbarea intervenita in rutina somnului. Dupa studiu, doar 2 treimi dintre copiii diagnosticati cu aceste boli au mai manifestat aceste simptome. Restul, manifestau doar simptome ale lipsei somnului.

 

„Intre aceste doua studii, imi pare a fi o conexiune importanta”, spune Gruber. Somnul pare, acum, la fel de important pentru copii ca si dieta sau exercitiile menite sa le mentina corpurile si mintile sanatoase.

VN:F [1.9.22_1171]
Votează acest articol!
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Mai mult somn pentru copii, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Comentarii

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *