Dependenta de jocurile online

Copilul tau pierde prea mult timp in fata calculatorului, jucand Counter Strike, Dota sau Lineage? Ti-am spus doar trei dintre cele mai populare jocuri video, fiecare dintre acestea fiind construite astfel incat sa creeze dependenta. Desigur, ca orice lucru placut, o ora sau doua pe zi nu inseamna, neaparat, ca vorbim despre o dependenta, insa ce te faci atunci cand timpul petrecut in jocurile video, de catre copilul tau, este de ordinul zilelor?

Ce mecanisme folosesc creatorii de jocuri?

Stimulii si premiile sunt o modalitate prin care creierul este educat sa execute anumite miscari, in dorinta de a isi primi doza de placere. Metoda descoperita de Skinner, aceasta este una dintre cele mai des folosite in jocurile pe baza de misiuni, dar si care presupun o anumita competitie.

Creierul nu poate face diferenta intre real si virtual si, de aceea, faima castigata in jocurile video este – pentru el – aceeasi ca si cea castigata intr-un mod comun, in viata de zi cu zi. Multe dintre jocurile video online presupun o comunitate de cateva sute sau mii de membri, in care cei mai buni se bucura de popularitate. Acelasi efect apare si in cazul itemelor, care sunt considerate de catre creier achizitii reale. Asa cum nici tu nu ai renunta la obiectele pentru care ai muncit, la fel ii vine foarte greu si unui copil sa lase in urma ceea ce a castigat in nenumaratele ore de joc.

Jucatorul este transpus in caracter, acesta avand puterea propriilor decizii, personificandu-si „viata” si construindu-si o „cariera”. De aceea, copilul incepe sa se identifice cu eroul sau, sa traiasca emotiile jocului si sa considere prietenii virtuali – pe care nu i-a vazut decat sub forma altor caractere – drept prieteni reali. In acest fel, acesta nu simte nevoia vietii sociale.

Jocurile video sunt, adeseori, modalitati de refulare

Nu putine sunt cazurile in care, chiar si oameni in toata firea, fug de viata reala prin intermediul jocurilor video. Acestia incearca sa uite de esecurile din propria viata si incearca sa isi creeze una mai buna, intr-un alt mediu social. S-a aratat ca, pe masura ce timpul petrecut intr-un joc video, de catre un adult, este mai mare, pe atat dramele cu care acesta se confrunta in viata reala sunt mai puternice. Totusi, jocurile video nu sunt o modalitate de rezolvare ci doar de fuga si, nu de putine ori, ne este dat sa asistam la un cerc vicios, prin care adultul isi adanceste problemele din realitate.

In cazul copiilor, mecanismul este acelasi. Exista nenumarate aspecte ale vietii unui copil ce isi pot gasi „rezolvarea” intr-un joc video. Fie ca vorbim despre lipsa prietenilor acestora, pe care ii poate gasi intr-un mediu virtual, sau despre o lipsa de incredere si respect din partea parintilor, pe care o poate castiga in comunitatile online, cu siguranta, acesta ramane un mod de fuga de realitate si de cautare a unor solutii pentru problemele la ordinea zilei.

Ce e de facut?

Primul pas este identificarea cauzei care a condus la un comportament de acest tip si, apoi, eliminarea acesteia. Deoarece vorbim despre o dependenta psihica, aceasta trebuie tratata ca atare si, in acest sens, fara o strategie constructiva se vor obtine foarte greu rezultate pozitive. Poti incerca sa reduci treptat timpul pe care copilul tau il petrece in fata calculatorului si recompensarea lui, de cate ori acesta reuseste sa se abtina pentru o perioada mai lunga de timp.

Ceea ce americanii numesc „interventie” poate fi, de asemeni, de ajutor. Aduna toate persoanele dragi copilului, intr-o incapere, si roaga-i sa discute cu acesta, intr-un mod asertiv. De mentionat, aici, este faptul ca, punand accent pe ceea ce simtiti voi – ceilalti – si aducand foarte putin in discutie viitorul sau prezentul sau (examenele, scoala, etc.) exista posibilitatea sa se obtina rezultate mult mai bune.

Incurajeaza-ti copilul sa iasa cat mai mult din casa, impreuna cu prietenii sai si asigura-te ca acestia nu isi petrec timpul liber in sali de internet. Subliniaza avantajele care il intereseaza (e mai distractiv afara, copilaria e un moment unic in viata si a lui trece pe langa el, in timp ce el se joaca la calculator, etc.).

Voi ce alte solutii sugerati?

VN:F [1.9.22_1171]
Votează acest articol!
Rating: 5.0/5 (5 votes cast)
Dependenta de jocurile online, 5.0 out of 5 based on 5 ratings

Comentarii

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *