Ce se afla in mintea adolescentilor?

Este de la sine inteles faptul ca adolescentii din ziua de astazi au alte preocupari decat generatiile anterioare: societatea s-a schimbat, ideile si ele si, prin acest lucru, si traiectoriile vietii. De multe ori, si prapastia dintre generatii este cea care nu ne lasa sa intelegem ce au in minte adolescentii insa, in ajutorul parintilor, au venit nimeni altii decat… psihologii.

Ce spun statisticile?

Un studiu facut de catre asociatia Ordes a incercat sa afle ce idei domina gandirea adolescentului si sa transpuna aceste lucruri in cifre. In acest sens, acestia au chestionat un esantion de 300 de tineri, rezultatul contrazicand ceea ce ar putea crede multi dintre parinti. Concluzia a fost ca aria de idei a unui adolescent este foarte vasta si ca acesta are aceleasi griji ca si parintii sai, doar ca la nivelul specific Universului sau.

 

Asadar, aflam, astfel, ca 49% dintre adolescenti isi indreapta atentia spre dezvoltare personala, 31% la relatia lor cu parintii, iar 20% spre partea materiala a vietii, cautand confortul. De asemeni, aflam si ca 42% dintre adolescenti au probleme cu increderea in sine, iar restul 58% considera ca factor determinant pentru o incredere in sine crescuta acceptarea lor de catre prieteni.

 

In ceea ce priveste scoala, majoritatea tinerilor sunt constienti de importanta cunostintelor acumulate in institutiile de invatamant, insa nu sunt de acord cu sistemul educational romanesc – lucru pentru care nu ii putem invinovati, daca aruncam fie si o singura privire peste curriculum unor materii.

 

Ce spun psihologii?

 

Adolescenta este una dintre perioadele cele mai dificile – nu pentru parinti, asa cum s-ar crede, care pe langa propria experienta a acestui capitol, au avut la indemana timpul necesar pentru achizitionarea unor instrumente care sa ii ajute sa treaca si sa perceapa mai usor unele situatii – dar, in special, pentru tineri, care se afla la inceputul unui drum ce pare a fi, din aceasta pozitie, plin de necunoscut si greu de gestionat.

 

De aceea, multi dintre acestia au tendinta de a isi construi imaginea de sine in baza unor anumite abilitati – desigur, lucru gresit, deoarece prin comparatia cu ceilalti, neexceland in anumite domenii, ei pot ajunge sa aiba o stima de sine scazuta.

 

Tot in adolescenta, tanarul isi rupe lanturile de familie si isi deschide aripile, in pregatirea pentru viitoarea desprindere totala. De aceea, el se afla pe mijlocul unei cupene, gandurile sale osciland intre prieteni si familie. In timp ce, de cele mai multe ori, acesta va cere sfatul prietenilor in ceea ce priveste subiectele usoare, precum moda sau muzica, privirile sale se vor intoarce spre parinti, atunci cand va intampina dificultati, deoarece acestia reprezinta siguranta si protectia. Atunci cand parintii nu sunt prezenti sau nu ii inteleg trairile, acesta se va orienta spre grupul de prieteni, pentru a compensa lipsa unui sprijin familial.

VN:F [1.9.22_1171]
Votează acest articol!
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Ce se afla in mintea adolescentilor? , 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Comentarii

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *