Alcoolul si adolescentii

Stim, deja, ca adolescenta este varsta tentatiilor si una dintre cele mai accesibile este chiar alcoolul. Desigur, o bere, ocazional, nu are ce strica, nici chiar la varste precum 15 sau 16 ani insa, din ce in ce mai des, auzim sau vedem cazuri de adolescenti beti, de multe ori soldate cu violente. In plus, consumul regulat de alcool este un drum sigur spre alcoolism. Asadar, ce trebuie sa faci, ca parinte, daca adolescentul tau intrece adeseori masura in ceea ce priveste alcoolul?

 


De ce beau adolescentii?

Statisticile spun ca, din 1990, numarul tinerilor care consuma alcool a ramas acelasi: aproximativ 20% dintre cei aflati in clasa a 8-a si 12% dintre cei in clasa a 12-a s-au imbatat foarte tare cel putin o data, iar o treime dintre cei care au fost intervievati au baut pentru prima oara inaintea varstei de 13 ani. Cercetatorii de la Universitatea Michigan spun ca acei copii care incep sa bea inaintea varstei de 15 ani, prezinta un risc de 4 ori mai mare sa dezvolte probleme cu alcoolul in viitor, decat cei care beau dupa varsta de 18 ani.

Exista cativa factori de risc asupra carora parintii ar trebui sa fie atenti. Atunci cand un membru al familiei este un impatimit al alcoolului, copiii sunt mult mai predispusi la a adopta un astfel de comportament. Vivian B. Faden, directorul adjunct al Diviziei de epidemiologie si preventie de la NIAAA, declara „Da, exista o problema cu cei a caror parinti sunt alcoolici, insa exista o problema si mai mare cu o multitudine de alti copii din ziua de azi. Unii dintre cei care cad in capcana alcoolului sunt copii de la care nu te-ai astepta la asa ceva, care au urmat intotdeauna regulile si au avut o implicatie minima in ceea ce priveste alcoolul. Toti pot sfarsi prin a lua decizii gresite.”

Alti factori de risc:

– daca are un prieten apropiat sau/ si o ruda care foloseste frecvent alcool sau alte substante
– daca are tendinta sa isi interiorizeze sentimentele de furie sau suparare, mai degraba decat sa le exteriorizeze
– daca are un autocontrol slab
– daca se angajeaza in comportamente riscante
– daca are parinti care il neglijeaza
– daca a trecut printr-o trauma, precum divortul parintilor
– daca e agresiv sau greu de controlat
– daca are rezultate slabe la scoala

Ce e de facut?

Unui adolescent care se confrunta cu problemele legate de diferite substante, ii va fi foarte greu sa isi revina fara un ajutor venit din exterior. Uneori, chiar si parintilor le este imposibil sa il ajute. In acest caz, se recomanda sa se apeleze la ajutorul unui psiholog, precum cel de la scoala, care il va indruma in recuperarea sa. Din pacate, dintre cei 3.7 milioane de copii din lume, care manifesta o problema legata de consumul de alcool, doar un numar de aproximativ 200.000 primesc un tratament corespunzator.

Printre semnele consumului de alcool la adolescenti se numara starile anxioase sau depresive, o atitudine secretoasa sau distanta, prezenta unor prieteni despre care nu vor sa vorbeasca, unele probleme la scoala.

VN:F [1.9.22_1171]
Votează acest articol!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Comentarii

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *