Influenteaza muzica dezvoltarea bebelusilor?

Ati auzit probabil despre ”efectul Mozart”. Studiile au demonstrat ca ascultandu-i muzica, bebelusii isi dezvolta mai bine memoria, vorbirea, dar si capacitatile motorii. Unele maternitati din strainatate distribuie CD-uri cu muzica clasica mamicilor, altele chiar apeleaza la muzica pentru a reduce stresul si durerile.

Inca din viata intrauterina, mai precis din saptamana 20 de sarcina, fatul este receptiv la muzica. Se pare ca este capabil dupa nastere sa recunoasca muzica ascultata in timp ce era in burtica mamei. Ritmul este desemenea asociat fara indoiala sunetului. Bataile inimii mamei sunt permanent percepute de bebelus, iar mai tarziu, dupa nastere, reprezinta siguranta si apropierea fata de mama. Muzica special armonizata pentru copiii foarte mici cauta sa creeze o atmosfera relaxanta, desprinsa din natura: susur de ape, ciripit de pasarele, adierea vantului si nelipsitele bataii ale inimii care il linistesc pe micut si ii ofera siguranta.
Muzica lui Mozart, in particular, a dovedit rezultate foarte bune pentru calmarea bebelusilor, iar pentru cei nascuti prematur un suport pentru cresterea in greutate.
Din experienta va pot spune ca fetita mea se calma imediat din plans in momentul in care asculta fragmente din muzica lui Mozart, de exemplu: Sonata pentru pian in Do Major sau Concertul pentru pian nr.23 in La Major. Sunt melodii pe care le-am audiat si in timpul sarcinii si pe care le-a recunoscut mai apoi. Am constatat deasemenea ca manifesta preferinta pentru o anumita melodie pe care eu am indragit-o si pe care am ascultat-o repetitiv.
Astazi la varsta de aproape 7 ani, timp in care nu am mai acordat aceeasi atentie audierii muzicii clasice, este deosebit de receptiva cand o aude sub orice forma: vocala,instrumentala. Manifesta sensibilitate cand o asculta, rabdare si fascinatie. Intr-o lume in care primeaza orice alt tip de muzica, urmatoarele cuvinte m-au facut sa va scriu aceste randuri: ”Mami,eu nu am mai auzit ceva atat de frumos!
 
VN:F [1.9.22_1171]
Votează acest articol!
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Influenteaza muzica dezvoltarea bebelusilor?, 5.0 out of 5 based on 2 ratings
Monica

Despre Monica Ciocălău

Absolventă de Conservator, actualmente profesor de canto muzică ușoară la Școala Populară de Arte din Brașov, Monica se ocupă de partea ”muzicală” a blogului pentru copii. Va încerca să ne convingă despre importanța muzicii în dezvoltarea și educarea copilului, de la cea mai fragedă vârstă până la maturitate. Monica preda lectii de canto in Brasov pentru copii si adulti.

Comentarii

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *