Importanţa cunoaşterii limbilor străine

După ce am aflat în articolul Copiii mici și limbile străine că este important ca un copil să învețe de mic o limbă străină, m-am gândit să ne uităm la motivele pentru care acest lucru este considerat esenţial.

Dacă, acum 40 de ani, în școli se studia limba rusă, acum 30 de ani accentul era pus pe limba franceză, iau în ultimii 20 de ani pe limba engleză, la momentul actual tot mai mulți elevi, îndrumați fiind de părinții lor, aleg să studieze limbile germană și spaniolă. O altă limbă care este considerată “de viitor” este limba chineză, tot mai multe școli de limbi străine introducând această limbă în oferta educațională.

Limbi straine in strainatate

De ce se pune accent pe limbile străine?

Internet – Fie că ne place sau nu, copiii au acces la internet de la vârste foarte fragede, iar în general informația oferită este foarte variată, sursele fiind practic inepuzabile. De aceea se și cheamă World Wide Web. Astfel, de ce să ne limităm doar la site-urile care oferă informații în limba română?

Călătorii – Pe perioada vacanțelor, copiii călătoresc împreună cu părinții lor în diferite colțuri ale lumii. Chiar dacă limba locului nu este cunoscută turiștilor, în cele mai multe cazuri o limbă de circulație internațională va fi utilă pentru a cere informații legate de hotel, transfer, atracții, etc. Dacă limbile pe care copilul le cunoaște completează cunoștințele părinților, șansele sunt ridicate ca informația să fie obținută în cel mai scurt timp.

Educație – Școlile, liceele și universitățile oferă elevilor programe de schimb de experiență cu elevi din alte țări sau programe Erasmus, finanțate de către Uniunea Europeană. Ce înseamnă acest lucru? Elevii petrec o perioadă începând de la o săptămână – în cazul elevilor din școala generală – până la un an de zile – în cazul studenților – locuind și studiind într-o țară străină.

Serviciu – Motivul pentru care părinții investesc timp și bani în educația copiilor este obținerea unui loc de muncă bine plătit, într-un domeniu de interes pentru ei. Rezultatul? Copii realizați din punct de vedere profesional și desigur părinți mândri de copiii lor și de ceea ce au reușit, fie că aceștia s-au stabilit în străinătate, lucrează la o companie multinațională sau într-un mediu internațional. Trăim într-o lume globalizată și simțim acest lucru din ce în ce mai mult.

Ce părere aveți? Este necesară cunoașterea limbilor străine?

VN:F [1.9.22_1171]
Votează acest articol!
Rating: 5.0/5 (7 votes cast)
Importanţa cunoaşterii limbilor străine, 5.0 out of 5 based on 7 ratings
Alina

Despre Alina Albu

Alina Albu este coordonatorul de programe al Qdays Educational, agenție de turism specializată în vacanțe educaționale, tabere de limbi străine și programe de studii în străinătate pentru elevi cu vârsta de peste 7 ani.

Comentarii

comments

2 Comments
  1. Nu poți să ai așteptări de la un copil să conștientizeze importanța învățării limbilor străine, de aceea părinții trebuie sa fie foarte atenți la acest aspect. Eu încă regret că nu am tratat orele de franceză cu destulă seriozitate.

    Plus că încă mai e valabil proverbul “Ești de atâtea ori om câte limbi stăpânești.”

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
  2. Pingback: Blog Pentru Copii | Mitul învățării: de ce nu-i voi spune niciodată copilului meu că e deștept

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *